Hiperbárikus oxigénterápia

Grigalek Klinika

Az oxigénkezeléssel kapcsolatban elég egy Google keresés „HBOT” vagy „magasnyomású oxigénterápia” kulcsszavakkal, és valóban tengernyi tudományos és egyéb információ önti el a képernyőnket. Az oxigén élettani hasznosságát nem lehet megkérdőjelezni, de azt a kérdést, hogy milyen gép tudja ezt biztosítani, nagyon óvatosan kell kezelni. Tudományosan és hivatalosan egyetlen eszköz sincs a hirdetések között, amely megfelelne a „magasnyomású” kezelés feltételeinek. Ezért hatékonyságuk nem különbözik a tévénézés alatt használt egyszerű, ágy mellett álló oxigénpalackétól.

Hiperbarikus oxigénterápia

Keressen bizalommal!

Megpróbáljuk igen röviden és egyszerűen elmagyarázni a kezelés lényegét, hogy mindenki számára érthető legyen, miért fontos a gépek közötti különbség. Az úgynevezett „szódavíz” effektus ugyanis csak a valódi kamrákban működik, ezért mindenkinek jó lenne eldöntenie, hogy mire áldoz időt, energiát és sajnos pénzt is!

A szikvíz üzemekben szó szerint belepréselik a széndioxidot a vízbe és az addig benne marad, ameddig ki nem öntjük egy pohárba. A széndioxid tehát csak nagy nyomáson oldódik a vízben, ha a nyomás csökken, a széndioxid elszáll. Az emberi testben normál körülmények között a vörösvértestek szállítják az oxigént. Ezek kapacitását nem lehet oxigén belégzéssel fokozni! A magas nyomás azért szükséges, hogy képesek legyünk mi is belepréselni az oxigént a vérplazmába, ahol az fizikailag oldódik. Ez a kapacitás a nyomással arányosan akár a hússzorosára is növelhető. Ameddig a páciens a kamrában fekszik, addig a vérében 15-20-szor több oxigén van.

A másik óriási különbség, hogy a vörösvértestekben szállított oxigén csak oda jut el, ahol vérkeringés van. A magas nyomáson a plazmában keringő oxigén viszont a vízzel együtt ki tud lépni az erekből, és a szövetnedvekkel oda is eljut, ahol átmenetileg nincs vérkeringés. Ezek olyan különbségek, amelyek miatt a valódi kamrák igazi, orvosi kezeléseket nyújtanak, az úgynevezett puha falú oxigén sátrak pedig csak wellness szolgáltatást. Az átlagos sátrak csupán 0.7-0.9 bar nyomáson működnek, mialatt a kamrák 2.0-2.5 bar nyomáson, ahol ezek az élettani különbségek érvényesülnek.

A harmadik különbség már említésre is alig érdemes ezek után, de az igazsághoz hozzá tartozik. A puha oxigénsátrakban használt hordozható oxigénfejlesztő gépek max. 90 %-os oxigént képesek előállítani. Mivel maszkon keresztül kapják a páciensek, ez további 10-15%-os veszteséget jelent. Így a belélegzett oxigén kb. 80 %-os lehet optimális esetben. Az igazi oxigén monokamra 100 %-os orvosi oxigéngázzal dolgozik, a veszteség pedig nulla!

A negyedik különbség már nem érint mindenkit, de a komfortérzetet egyértelműen növeli. Az általunk üzemeltetett HBOT kamra teljes egészében átlátszó falú, ezért a klausztrofóbiás betegek is elviselik a kezeléseket. A TV nézés és zenehallgatás lehetősége pedig tovább csökkenti a rossz, bezártság érzést. Mivel az átlagos kezelések 1.5 órán át tartanak, ezért ezek sem elhanyagolható jellemzői a valódi oxigén kamráknak.

Ezek után csak annyit kérünk minden kedves érdeklődőtől, hogy mielőtt egy időigényes és költséges kezelés sorozatnak vetné alá magát, vagy a kedves hozzátartozóját, hasonlítsa össze a különböző szolgáltatásokat ígérő berendezéseket. Nem kell technikai szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki pusztán ránézéssel különbséget tegyen a gépek színvonala között. Higgyék el, megéri meglátogatni, megnézni és megfogni azokat a gépeket, amelytől gyógyulást vár az ember. Ez nem egy szolárium, ahol legfeljebb csak világosbarnára sül az ember, ha gyenge a gép. Az oxigén terápián akár az élete is múlhat bárkinek!

Ha nem szeretne lemaradni…

A klinika instagram csatornáján mindig friss és az ön számára is releváns információkat talál rólunk.