Október a kebel hava…

 

Semmelweis Ignác Fülöp 1865 augusztusában hunyt el. Éppen száz évvel később, szintén augusztusban megszülettem én. Ezen kívül csupán annyi összefüggést találnának az ezoterika szerelmesei, hogy én az anyák megmentőjének nevével fémjelzett egyetemen szereztem diplomát.
Semmelweis munkássága szülő Nők millióinak az életét mentette meg, én magam már azzal is elégedett lennék, ha néhány hölgyet, anyukát és nagymamát sikerülne közelebb juttatnom az emlőrák szűrés nyújtotta biztonsághoz !

Mammográfia kontra szilikon

Sajnos nagy a baj a mellekben és a fejekben egyaránt ! Nem szeretnék a rosszindulatú emlődaganatokról száraz és unalmas értekezést írni, mert senki sem olvasná végig, ráadásul vannak, akik nálam sokkal többet tudnak erről a szakképesítésük miatt. Én arról tudnék hosszadalmasan mesélni, hogy a klinikánkon milyen gondolatokkal a fejükben ülnek előttem a mellműtétről álmodozó páciensek.

Legutóbb a Coviddal kapcsolatban tapasztaltuk, hogy a Google nyújtotta mankókkal a hónalja alatt mindenki jól informáltnak hiszi magát, sőt egyesek egyenesen szakértőnek…
Sajnos az internetes keresők mára életveszélyes csapdává váltak ! Az egész világ körbeüli a Google információkeverő kondérját, két marokkal bármit kivesz belőle, ami neki tetszik, azután legfeljebb imádkozni tud, hogy ne feküdje meg a gyomrát…
Az interneten gyakorlatilag minden megtalálható és gondos kereséssel mindennek az ellenkezője is. Bármilyen témában egy laikus ember nem tudja eldönteni, hogy mi igaz és mi nem, főleg, ha az adott téma két diplomás szakértője teljesen eltérő állásponton van. Ráadásul ami igaz, az sem vonatkozik mindenkire egyformán !

A rákszűréssel kapcsolatban is egyre több Nő “képzi” magát az interneten, vagy ami még veszélyesebb: sokan esnek az internetes fórumok bűvöletébe ! A szerencsésebbek a pletykák meghallgatása után ülnek velem szemben és én mindig igyekszem lelkiismeretesen eloszlatni a kételyeket. Sokkal szomorúbb a helyzet, amikor a konzultáció után a klinikánkról kilépve a telefon, barátnő, fodrász és házmester illetve a fent említett fórumok hatására minden átértékelődik. Amit fél órával korábban a rendelőmben ülve még elhittek nekem, az egy csapásra hamissá válik. Vajon miért…?

Szomorúan tapasztalom a műtét előtti konzultációkon, hogy a Hölgyek egy jelentős része abban a tévhitben él, hogy rendszeres ultrahangos vizsgálattal és a keblek “tapogatásával” letudták az emlőrák szűrését. Tisztázni kell, hogy az ultrahang nem alkalmas rákszűrésre !
Az egyetlen létező technológia, amely az emberi emlő mirigyállományában képes akár milliméteres nagyságrendben daganatot diagnosztizálni, az a mammográfia !
Az ultrahang, CT vagy akár MRI vizsgálat nem tud rákos daganatokat kiszűrni, a fizikális vizsgálat pedig már túl későn fedi fel a rosszindulatú folyamatokat.

Elhiszem, hogy a mammográfiás vizsgálat nagyon kellemetlen, ahogy a prosztata szűrés is az – ezért nem járnak a férfiak sem. A mellek fájdalmas összenyomása azonban NEM okoz rákot, ahogy egyre több Nőtől hallom a konzultációkon. A “sötétzöld” természet-, állat- és embervédők terjesztenek ilyen tévhiteket ! Összehasonlíthatatlanul nagyobb fizikai megterhelést jelent, hogy a Nők jelentős része hason vagy az oldalán szeret aludni, ami azt jelenti, hogy évtizedeken keresztül minden éjjel órákon át a testüknek súlyával nyomorgatják az emlő állományát.

Egyre többen aggódnak attól is, hogy éppen a mammográfiás gépek által kibocsátott röntgensugárzás fog daganatos megbetegedést előidézni a keblekben. A mai modern berendezések sugárterhelése nagyságrenddel kisebb a korábbi eszközökhöz képest. A vizsgálat kockázata viszont eltörpül azon előnyök mellett, amit a daganat korai felismerése jelent a kezelés sikeressége kapcsán.

Végül a szakmánkkal kapcsolatos legnagyobb probléma a szilikon implatátummal élő Nők rákszűrése.
Azon már nincs mit csodálkozni, hogy bárki állást foglalhat az ügyben. Lassan megszokjuk a szólásszabadság előnyeit és hátulütőit is. Az viszont egyenesen veszélyt jelent a páciensekre nézve, hogy még a mai napig akadnak olyan radiológus kollégák, akik saját tudatlanságuk miatt utasítják vissza a szilikonos cicik mammográfiás vizsgálatát ! Ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy egy hozzá nem értő laikus már nem tud hinni az orvosszakma egyetlen képviselőjének sem. A szilikon protézissel megnagyobbított keblek vizsgálata éppúgy lehetséges és “kötelező”, mint azoké a melleké, amelyeket még nem érintett plasztikai sebész keze. Én már csak remélem, hogy egyre többen lesznek, akik bíznak a jóindulatomban és elhiszik, amit írok. Akik még nem, azoknak csatoljuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos álláspontját a mammográfiáról, amely eloszlatja a szilikonnal kapcsolatos tévhiteket.

Természetesen fiatal Hölgyek számára statisztikailag nem indokolt a rendszeres rákszűrés, ahogyan a húszéves srácoknak sem kell prosztata vizsgálatra járni. – Addig örüljenek –
A világ országaiban eltérő szabályok alapján hívják a Nőket szűrésre, van ahol már 37 az ajánlás, általában 40 körül kezdik, hazánkban sajnos 45 év a korhatár. Én sosem politizálok, nem tudom megítélni, hogy a társadalombiztosításnak mire van pénze és mi az, amire nem jut. Szakmai szempontból a 45 éves kor elég késő már, hiszen a daganatok megjelenése egyre inkább tolódik a fiatalabb életkor felé. Ráadásul nálunk csak két évente hívják az Asszonyokat, ami az agresszívebben növekvő daganat típusoknál már túl sok időveszteséget jelent.

Számomra rendkívül szomorú az is, hogy Magyarországon az egyetlen hivatalos emlőrák “megelőző” kampány alappillére a mellek önvizsgálata ! Nekem ügyes kezem van, ebből élek harminc éve, de az egy centinél kisebb csomókat nem tudom biztonsággal kitapintani, különösen a mirigyes vagy nagyobb keblek esetén. Ezt a Nők sem tudják !
Amikor a tusolóban szokatlan dolgokat érzünk a mellünkben, akkor rendszerint már késésben vagyunk. Ha kiderül, hogy rosszindulatú az elváltozás, akkor az időveszteség nagyon sokba kerülhet !
Lehet rózsaszínre festeni a Lánchidat, de ha valaki saját maga csomót tapint a hónaljában, akkor a helyzet már sötétszürke ! Sőt inkább fekete…
Persze fiatalabb korban a semminél több az ultrahang és az önvizsgálat. Nekem azzal van gondom, hogy a további felvilágosítás hiányában egyre több Nő megmarad ezeknél a vizsgálatoknál. A “ szép kor” felé haladó hölgyek nem térnek át a valódi mammográfiás rákszűrésre. Ez idehaza rengeteg Nő életébe kerül, mialatt bizonyított tény, hogy az időben elkezdett és rendszeres szűréssel nem csak a halálos kimenetelt lehet elkerülni, de még a keblek megtartására is sokkal több az esély.
Semmelweis példáján okulva nem szeretném a plasztikai sebészet, a nőgyógyászat és a radiológia szakmai felelősségét firtatni, de biztos vagyok benne, hogy egy kevés lelkiismerettel és összefogással rengeteg Nő testi-lelki egészségét és életét lehetne megmenteni. Dr Semmelweis Ignácot a nézetei miatt a kollégái alattomos csellel tébolydába záratták, ahol lassan és szisztematikusan kivégezték. Szerencsére a tanításai túlélték Őt, aminek Nők milliói köszönhetik az életüket. Nekem nem célom, hogy bárkit magamra haragítsak és már azzal is elégedett lennék, ha a klinikánkon egyre többen számolnának be arról, hogy rendszeresen járnak mammográfiás emlőrák szűrésre !
De azért kicsit megnyugtat, hogy már régen bezárták a “Lipót mezőt”…

Üdvözlettel : Dr Grigalek Gábor