Nyár Over, Game Over avagy a Botox tündöklése és bukása

A nyár mindig felfedi az emberi test titkait. Ilyenkor – a szakma nagy örömére – sokan elgondolkoznak azon, hogyan lehetne még ennél is szebb a jövő évi nyaralás…
Aggodalomra semmi ok, a Grigalek Klinika újra kinyitotta a kapuit és teljes harci díszben várja azokat a kedves pácienseket, akik a következő évben nem Izlandon szeretnének nyaralni !

Akik már ismernek minket, azok tudják, hogy Mi nyáron sem veszünk részt a szépségipar agresszív akcióiban. Egyrészt szeretnénk, ha legalább ilyenkor egy kicsit mindenki megbékélne önmagával és behúzná a féket az örök ifjúság utáni hajszában. Másrészről ebben az időszakban a klinikánk összes dolgozója és magam is a jól megérdemelt pihenésünket töltjük.
Én személy szerint talán kicsit idealista vagyok, mert ugyan tudom, hogy az élet nem mindig rózsaszín, mégis bízom benne, hogy mindenkinek volt lehetősége eltölteni a szeretteivel néhány boldog órát, napot, egy két hetet…

Most viszont újra beléptünk a szeptemberi iskola- és munkakezdés időszakába. Mi is felvettük a maszkot és a gumikesztyűt, hogy ismét két lábbal a realitás talaján állva a segítségére lehessünk mindenkinek ! Majdnem mindenkinek…

Game Over

A műtőasztalon végzett munka mellett szeretnék írásban is segítségére lenni minél több vállakozó kedvű, de teljesen védtelen Nőnek ! Tisztában vagyok azzal, hogy egyedül rettenetesen nehéz és hasonló képen kockázatos is, mégis megpróbálok véget vetni egy alattomos, pénzéhes és rendkívül veszélyes hazárdjátéknak, amit Botoxnak hívnak !!!

Tiszában vagyok azzal, hogy egy jóhiszemű laikus páciensnek milyen nehéz két orvos ellentétes véleménye közül a helyeset kiválasztani, ezért a lenyomozható tényekre és bizonyítékokra fogok koncentrálni !
Kérem higgyék el nekem, hogy megéri az írásomat egy kávé mellett elolvasni. Talán tíz perc. De az elrontott Botox hatása akár hat hónapig is látszani fog !!!

Tudom,  hogy rengeteg embernek egyáltalán nem fog tetszeni, amiről írok, és manapság akár még kockázatos is lehet rám nézve, de idén nyáron egy tenisz közvetítést nézve betelt nálam a pohár. Természetesen név nélkül az egyik élvonalbeli játékos édesanyját többször mutatta közelről a kamera a nézőtéren. Elnézést érte, de én egy konszolidált, korosodó hölgy helyett egy kanadai hódot láttam magam előtt ! És ő már a sokadik olyan páciens volt, akit a nem megfelelő minőségű, nem megfelelő mennyiségben és nem megfelelő helyre beadott Botox előnytelen módon átalakított.
Lehet, hogy a FB önkényesen betiltotta a “dislike” használatát, lehet, hogy egyre kevesebben merik meglátni a valóságot és pláne beszélni róla, de attól még egyre többen vannak, akik nem méltósággal öregszenek, hanem egyre inkább hasonlítanak mókusra, pocokra vagy éppen aranyhörcsögre !
Én nem azért tanultam tíz évig egyetemi szinten, hogy plasztikai sebész lehessek, hogy ezt a szörnyű folyamatot tétlenül végignézzem !

A Botox történetét bárki megkeresheti az interneten, én próbálok rövid lenni. A Botox régóta széles körben használatos gyógyszer, amelynek szépészeti felhasználásra is van engedélye, korlátozott mértékben. Ez azért fontos, mert csak úgy kerülhet forgalomba, hogy a dobozában ott lapul egy beteg tájékoztató papír. Számomra felfoghatatlan, hogy amíg minden Tv reklámból az ömlik ránk, hogy használat előtt olvassa el… bla bla bla, még soha senki nem kérte, senki sem akarta látni, mielőtt teledöfködték volna injekciókkal.
Persze, tisztességes körülmények között erre nem is lenne szükség, de sajnos a szépségipar mára minden lett, csak nem tisztességes !!!
Itt kérnék meg minden kollégát, aki kivételnek  érzi magát, hogy ne haragudjon, inkább álljon mellém !
A gyógyszer tájékoztatóban minden fontos részletet köteles a gyártó cég feltüntetni, és ezzel tudja a felelősségét is behatárolni !
Ezt a Botox gyártó cégek is pontosan betartják. Három kardinális kérdés van : mennyit, hova és ki által.
Az első, a mennyiség csak azoknak fontos, akik tisztességesen alkalmazzák a gyógyszert, a másik oldal inkább túlhígítja, ami kevesebb hatóanyagot és rövidebb idejű hatást jelent, más veszélye nincs. Ja és persze nagyobb a haszon !
Minden gyógyszernél fontos az alkalmazás helye és módja. Ez a második kérdés. A szemcsepptől kezdve a szájon át szedhetőkön keresztül a végbélkúpig bezárólag, mindent gyógyszert oda kell “tenni”, ahová a gyártó előírja.
A Botox sem kivétel !
Kettő fajta létezik, több márka, de arról nem írhatok, ezért kell elolvasni a tájékoztatót ! A hatóanyag, a botullinum toxin ugyanaz, de a hordozó anyag eltér. Az egyik hordozó kis molekulasúlyú anyag, ezért a gyógyszer nem marad pontosan ott, ahová beszúrják !
A gyártó nem is engedi, hogy az arcon használják, mert ezt az anyagot kóros izzadásra, izomgörcsök oldására stb. tervezték. A tenyérben, hónaljban nem gond, ha kicsit arrébb folyik. Ez a termék viszont sokkal olcsóbb, mint az a speciális változat, amit az arc ránctalanítására fejlesztettek ki. Csak hát a magyar ember leleményes…
Az arcba szánt Botox hordozó anyaga nagy molekulasúlyú, azaz sűrűbb anyag, pontosan ott marad, ahova beinjektálták. Az ára viszont sokkal borsosabb, ezért kerülnek a becsületes kollégák a piacon méltatlanul hátrányos helyzetbe !
Viszont rendkívül fontos, hogy ez a gyártó is csak három területet jelölt meg az arcon: a homlok vízszintes ráncai, a két szemöldök közötti “mérges” ránc és a külső szemzugok melletti szarkalábak. Ennyi !!!
Sehova máshova nem javasolt. De erre még visszatérek…
A harmadik kérdés, hogy ki használhatja az injekciót. A profi, drága, arcba való készítménynél a gyártó azt írja elő, hogy nem csak orvosi diploma kell a beszúrásához, hanem szakirányú képzettség !
No Comment ! Ott a papír, aki nem hisz nekem, legközelebb szánjon rá öt percet ! De senki ne csodálkozzon, ha nem mindenki fogja készségesen átadni a betegtájékoztatót.

Rendszeresen találkozunk egyre őrültebb ötletekkel : ilyen ajak, olyan mosoly, kilátszódó fogíny stb.. Sajnos kereslet mindenre lesz, aminek jó a marketingje. A gyártók viszont másképpen gondolják. Manapság mindenki a gyógyszermaffiáról pusmog. Pénzügyileg az lenne a legnagyobb üzlet, ha boldog-boldogtalan szurkálhatna, tokától bokáig, az arcba bárhova, csak minél több ampullát vegyenek. De mégsem ezt írják a beteg tájékoztatóban !

Apropó ampulla ! A Botox por alakban kapható. A szakember csinál belőle folyékony injekciót. Hogy itt lehet-e trükközni, azt mindenki döntse el maga. Ajánlott közvetlenül a beadás előtt hígítani, mert néhány óra alatt veszít a hatékonyságából. Szívből tanácsolom, hogy mindig kérjenek érintetlen dobozt, kukkantsanak bele a tájékoztatóba, ameddig a megfelelő szakember kettő perc alatt “kikeveri” az injekciót. Nem nagy időveszteség, de rengeteg kellemetlenségtől mentheti meg az embert. Egyre többen tudják, hogy egy éjszakai szórakozóhelyen biztonságosabb lezárt üdítőt kérni, nehogy valamilyen party drogot keverjenek az italba. Sajnos ez ma már a Botox esetében is ajánlott, hogy ne legyen régóta felbontott vagy rossz típus, ami nem jó az arcba. Biztos vagyok benne, hogy a tisztességes kollégák nem fogják zokon venni ezt a fajta bizalmatlanságot !

Végezetül egy jelenség. Tudom, hogy sokan fognak lehülyézni arra hivatkozva, hogy különböző fórumok lehetővé teszik, sőt ajánlják az egyre szélesebb körű alkalmazást. Nem szeretném vitatni, hogy kinek lenne erre felhatalmazása vagy ide vonatkozó szakértelme, mert általában az “ Off Label” jogi kiskaput használják védekezésül. Ez az angol területekről átvett fogalom annyit takar nagyjából, hogy egy gyógyszernek van engedélye több betegség kezelésére, de olyan indikációval is használják, amire nincs konkrétan. Egyszerűen megérthető egy régi vicc alapján, miszerint egy C-vitamin tablettát is lehet fogamzásgátlónak használni, csak az a fontos, hogy a Nő erősen szorítsa a tablettát a két combja között !

Nem állítom, hogy én szent ember lennék, ezért nincs jogom elítélni azokat, akik a jogi kiskapukon át bujkálva jutnak előre ! Meggyőződésem viszont, hogy a kiskapuk az egészségügyben akár életveszélyesek is lehetnek !
Lehet, hogy jogilag minden “rendbe lett téve”, de ha kinyitom az újságokat, felmegyek az internetre vagy bekapcsolom a Tv-t, akkor azt látom, hogy mégis nagyon rossz irányba megyünk. Olyan arcok jönnek szembe velem, hogy én szégyellem magam…

Tisztelettel : Dr Grigalek Gábor