Kedves mindenki, tisztelt olvasóink!
Egészen meghatott az a rendkívüli érdeklődés, amely a rendhagyóan indult sorozatunk első fejezetét kísérte.

Köszönet mindenkinek, aki elolvasta és segítő szándékkal továbbküldte az írásomat.

Ismét fel kell borítanom az ABC sorrendet, és közkívánatra aktuális információkat fogok megosztani Önökkel.✍️

Közeledik a nyár, és ilyenkor a konzultációkon egyre több bizonytalanságot tapasztalok a leendő pácienseinknél. Felmerül a kérdés, hogy ebben az időszakban vajon érdemes és egyáltalán szabad-e bármilyen szépészeti beavatkozást végezni ??

Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy a szépészeti eljárások, plasztikai műtétek nem életmentő beavatkozások ! Soha nem sürgősek, és semmiképpen nem kötelezőek !

A személyes konzultáció legfontosabb feladata eldönteni azt, hogy a páciensnek valóban szüksége van-e az elképzelt változtatásra !

Mérlegelni azt, hogy milyen eljárással lehet megközelíteni az elvárásait, és persze azt is, hogy ezért az áhított eredményért mekkora áldozatot kell vállalni. A hölgyek és urak szabad akaratukból viszik a bőrüket vásárra, pontosabban a műtőasztalra, mégis a szakember felelőssége az, hogy legalább ő két lábbal álljon a földön.

Ha ebben a folyamatban a plasztikai sebész nem működik fékpedálként, akkor az irreális vágyaknak egy soha véget nem érő ámokfutás lesz az eredménye !

Visszatérve a nyárra, véleményem szerint nincsen olyan időszaka az évnek, amikor a nyugodt és józan döntési folyamatot az időjárás miatt fel kellene gyorsítani.

Ugyanakkor a nyár és ezzel együtt a jó idő közeledte nem kell feltétlenül okot szolgáltasson arra, hogy bárki megijedjen egy műtéttől.

Egészségügyi szempontból a sebek gyógyulását nem befolyásolja a hőmérséklet vagy az időjárás. A műtétek után felhelyezett ragasztás, kötés, fásli, gyógy-melltartó stb. megvédik a sebeket a külvilágtól.

Megfelelő varrástechnikával már a hetedik naptól eltávolíthatóak a varratok, akár tél van, akár nyár.

Ez pedig azt jelenti, hogy a korlátozott tisztálkodásból eredő kellemetlenségek már egy hét után megszűnnek.

Bármilyen beavatkozásról legyen szó, általánosan igaz, hogy friss heggel, bőrpírral és véraláfutással járnak. Ezek fényvédelme elengedhetetlen, de közel sem olyan bonyolult, mint ahogyan sokan félnek tőle. Az nyilván logikus, hogy a ruhával fedett testrészeknél nincs sok különbség télen és nyáron. Az kevésbé nyilvánvaló, hogy a szabadon lévő arcon sincs ez másként ! Általában az egy-két hónapra előre tervezett műtéteknél kiszámíthatatlan, hogy milyen időjárás lesz a beavatkozás után. A szerencsésebb páciensek nyáron is kifoghatnak egy borús hetet. Ugyanakkor januárban is lehet olyan vakító napsütés, hogy olyan fényvédelemre van szükség, mintha nyár lenne. Persze tisztában vagyok a statisztikával és valószínűség számítással a napsütés tekintetében.

Mégis remélem elhiszik nekem, hogy a fényvédelem okozta kellemetlenségek eltörpülnek annak jótékony hatása mellett, amit a kellemes idő lelki és pszichés oldalról segít a gyógyulás folyamatában.

A jó idő beálltával természetesen megnő a fizikai aktivitás igénye – sajnos télen is fontos lenne – ezért ilyenkor még könnyebb a pácienseket rávenni a mozgásra. 28 éve csak az aktív rehabilitációban hiszünk, és azóta látjuk ennek jótékony hatásait.

Közel három évtizede tapasztaljuk, hogy a jó időben többet mozgó páciensek gyorsabban gyógyulnak, mint a télen “otthon ülök bekuckózva” típusok.

Itt célszerű megjegyezzem, hogy ezen a téren sem segít senkinek “Dr Google”. Az internet mára az információk olvasztótégelye lett, ahol minden megtalálható, és sajnos minden ellenkezője is ! A laikus érdeklődő számára lehetetlen küldetés kiválasztani azokat a tényeket, amelyek az ő személyére és az általa vállalt beavatkozásra vonatkoznak.

Csak egy konkrét példa: egy mell nagyobbító műtét után elterjedt információ, hogy hat-nyolc hétig szigorú mozgástilalom van érvényben. Pedig a klinikánkon alkalmazott technika lehetővé teszi, hogy a műtét után másnap!!! megfelelő gyógytornára kérjük a hölgyeket. Azt már csak hab a tortán, hogy egy átlagos, békében lezajlott protézis beültetés után kettő héttel akár a tengerben is meg lehet mártózni !

A helyes időpont választás kulcsa nem az időjárásban található.

A konzultációkon mindenkinek azt javaslom, hogy olyan időszakot válasszon egy műtéthez, amikor kb. két hétig békében tud saját magával foglalkozni. Nincs Opera Bál, esküvő, fontos munkahelyi feladat vagy megterhelő családi program.

Azt javaslom minden szépülni vágyó páciensnek, hogy a személyes konzultáción ne csak a beavatkozások egészségügyi kérdéseit tárgyalják meg orvosaikkal, hanem a műtét elvégzésének optimális időpontját is.

Biztosan sokan lesznek, akik most inkább minden hétvégét pihenéssel, kirándulással, utazással és bulizással töltenek. Viszont a tévhitek és félreértések tisztázása után az is igen gyakran előfordul, hogy a bizonytalan páciensek számára éppen ez az időszak a legalkalmasabb bármilyen beavatkozás elvégzéséhez.

Üdvözlettel : Dr Grigalek Gábor